O tom, že pivo už nemusí mít v podstatě jednu chuť a vůni, vás přesvědčí chmel Amarillo, který se využívá především pro chmelení amerických piv ALE.
Chmel Amarillo
Milovníci zlatavého moku si dnes mohou vybrat z mnoha různých druhů tuzemských i zahraničních piv, které se vyznačují specifickou chutí nebo vůní.
Doby, kdy se výběr omezoval jen na několik málo tuzemských značek známých pivovarů, jsou už v nenávratnu. Což je jistě velice dobrá zpráva.
V současné době vzniká celá řada malých nebo domácích pivovarů, které experimentují s novými odrůdami chmele a tím velice obohacují nabídku pro
pivní „fajnšmekry“.
Chmel s vůní citrusů
Jednou z odrůd, která si teprve získává v naší zemi své místo na slunci, je i poměrně nově vyšlechtěný
chmel Amarillo. S touto odrůdou přišla na světový trh americká společnost Virgil Gamache Farms. Ve světě je tato odrůda už velice využívaná a oceňovaná zejména pro své nezpochybnitelné specifické vlastnosti.
Společně s chmelem Citra si získala tato odrůda velkou oblibu a tím pádem je jedním z nejvyužívanějších chmelů na výrobu piva.
Chmel Amarillo je typický svou vůní květin a citrusů.Vyznačuje se především vůní pomeranče, citronu, grapefruitu, melounu, meruněk a broskví.
Vyšší podíl myrcenu dodává aroma velmi výrazně citrusové, které může být mírně nakyslé.
Je ideální pro první, druhé a třetí chmelení za studena převážně pro americká piva typu ALE. Pro své vlastnosti je tato aromatická odrůda chmele s vyvářenou horkostí a výraznými aromatickými hodnotami oblíbená v řemeslných pivovarech.
Nevšední chuť, která překvapí
Přesto, že byla tato odrůda vyšlechtěna v USA, název chmele pochází ze španělštiny a znamená „žlutý“.
Pivo vyrobené z chmele Amarillo rozhodně stojí za ochutnání. Odborníci se shodují, že přináší nevšední zážitek především díky sladké chuti, která kontrastuje s kyselým nádechem citrusového nádechu.
Někteří pivní gurmáni cítí z piva, vyrobeného pomocí chmele Amarillo, dokonce příjemnou vůni květin.