Chmel Citra je chmel s vysokým obsahem alfa kyselin se silnou, ale hladkou květinovou a citrusovou vůní a chutí. Jedná se o relativně novou odrůdu chmele, která se však okamžitě stala díky svému intenzivnímu aroma velmi populární. Seznamte se s tímto chmelem.
Historie chmele Citra
Jak se zvyšovaly požadavky konzumentu piva na chuť a kvalitu, hledali výrobci piva nejrůznější nové odrůdy, které jim byli pěstitelé chmele schopni dodávat. Mezi tyto odrůdy patří i Citra.
Citra byla poprvé vyšlechtěna v roce 1990 Gene Probascem Johna I. Haase, když zkřížil dvě chmelové rostliny, které přinesly novou odrůdu se zvláštní vůní. Kříženec, přezdívaný X-114 a známý jen tímto jednoduchým označením, měl extrémně spletitý počet řádků, který obsahoval Hallertau Mittelfruh, US Tettnang, EK Goldings, Brewer's Gold a nepojmenovanou odrůdu ve svém rodičovství (FTLH, 85).
Jeho historie se začala v USA psát v roce 2007, kdy Widmer Brothers uvařili pivo z této odrůdy, za což získali Zlatou medaili na Světovém pivu v roce 2008. V roce 2009 vydala Sierra Nevada lahvové pivo Torpedo. Chmelař Jason Perrault přejmenoval tuto odrůdu chmele na Citra a začal ji pěstovat na větších plochách.
Chmel Citra a jeho využití
Jak se chmel Citra začal využívat ve větším počtu pivovarů, můžete cítit jeho chuť v jednochmelových pivech. Má vysoký obsah alfa hořkých kyselin a díky svým „předkům“ získal výrazný aroma profil po citrusových plodech. Využívá se především pro chmelení za studena, ale také pro první, druhé chmelení.
Tento chmel najdete především v amerických světlých pivech, nejznámější příklady jsou: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA, Three Floyds Brewing Zombie Dust, Victory Headwaters Pale Ale, Troegs Perpetual IPA. Své místo si našel i u belgických, ukrajinských, polských a dalších výrobců piv.
I v České republice najdete piva vyrobené s přidáním chmele Citra, například Chernobeer RadiALEtion, NucleALEr, HomeIPAtikum nebo Zichovec 20° Dip Me Into Citra, Sibeeria , Máša atd. Prakticky veškerá craftova scéna si tento chmel oblíbila.