Červíci s parmezánem - Sušení mouční červi s příchutí parmezán - výrobce GRIG
Sušení červíci od Grigu jsou vyráběni z larev potemníka moučného (Tenebrio molitor) lidově zvaných mouční červi o délce cca 2,5 cm . Tyto larvy obsahují vysoký podíl proteinů, vitamínů a minerálů, zároveň má jejich produkce nižší dopad na životní prostředí, proto je spousta odborníků nazývá potravinou budoucnosti. Více o tom, proč jíst červíky a jiný hmyz, najdete v článku v blogu. Jsou chováni na farmách přímo vybudovaných k tomuto účelu, kde výrobci dodržují přísné hygienické normy a provádí pravidelné kontroly kvality a zdraví červíků. Aby těla červíků obsahovala, co mají obsahovat, jsou krmeni zeleninovými a ovocnými slupkami nebo odkrojky, díky kterým jsou výrazně produktivnější. To všechno je podpořeno ideálním substrátem ve kterém červíci žijí, ten je tvořen pšeničnými pluchami s obsahem hrubé vlákniny 12%. Jejich sběr probíhá pomocí speciální nádrže/klece, dále červíci putují k dalšímu zpracování, tím je čištění. Hmyz je často pokrytý nečistotami, kterých se zbavíme omytím a následným kartáčováním, dalším krokem je sušení pomocí sušičky a následné dochucování hmyzu.
A proč teda zkusit červíky nebo jiný hmyz? Jak už jsme psali, hmyz obsahuje vysoký podíl proteinu a dalších látek pro nás potřebných. Pojďme si to ukázat v číslech. Hovězí burger obsahuje 19-20 g bílkovin a okolo 10mg vápníku, stejný burger udělaný z hmyzu obsahuje skoro 4x tolik bílkovin a vápníku 7x tolik. To všechno je ještě podpořeno množstvím potravy, která je potřeba k produkci, v případě hovězího mluvíme o 9-10 tunách krmiva. Pokud se podíváme kolik krmiva je třeba na hmyzí burger mluvíme přibližně o tuně a půl.
Výživové údaje:
Složení:
Larvy potemníka moučného 97 %, ochucující směs 2 % [glukózový sirup, zvýrazňovače chuti: glutamát sodný, jedlá sůl, aroma, kvasničný extrakt, barvivo, (červená řepa), extrakty koření], jedlá sůl 1 %, česnekový extrakt. Lidé alergičtí na korýše, měkkýše a roztoče mohou být citlíví na hmyz (obsahuje chitin). Může obsahovat stopy obilovin obsahujích lepek.